Bin

                                Naturens egen smak

Våran produkt är det mest naturliga som finns. Honung från Öland är känd för sin aromatiska doft, lena karaktär och smak av Ölands unika natur. Därför producerar vi bara honung med naturens egen smak.

 

Genom att särhålla honungen mellan olika bigårdar och tidpunkter på säsongen så får vi stor variation i smak och färg. Honung med inslag av lind smakar tex friskt av menthol.

 

Eftersom vi ympar vår honung så är konsistensen alltid mjuk och bredbar.

Flytande honung

Det här med flytande honung... 

Gå inte på att du behöver köpa flytande honung i affären som antingen kommer utomlands ifrån eller där något är tillsatt för att honung inte ska kristallisera. 

Nej, ta den goda svenska fasta honungen och värm lite försiktigt i vattenbad. Ta bara så mycket du behöver. Den blir flytande på ett kick.
 

Om den inte är nyslungad förstås, för då är all vår svenska honung flytande!

Honung från Öland med inslag av Backtimjan

Backtimjan är en gammal läkedomsört som har används mycket för sin antiseptiska verkan och slemlösande egenskaper till hostmedicin och förkylningsmedel i form av timjansirap. Blommar i juli-september. Kan insamlas vid torrt väder och torkas luftigt. Örten kokas ur i vatten tills det nästan tjocknar och sötas; det smakar gammaldags god hostmedicin. (Linnés tips: "avkoket på topparna, drucket för huvudvärk efter erhållet rus, häver det onda"). I slutet av 1800-talet blev backtimjan ett stort kikhostemedel. Förr lade man örten i det nyfödda barnets vagga för att skydda modern och hindra trollen från att byta bort det. Ett knippe knutet nära kroppen skyddade mot trolldom och häxors anslag. Med kristendomen blev backtimjan förknippad med jungfru Maria ("jungfru Marie sänghalm") och det blev kristna djävlar den skyddade emot.

Backtimjan som biväxt
Backtimjan växter på det Öländska Alvaret och blommorna kan ge stora mängder nektar och också lite pollen som samlas av bin. Honungen blir mycket mörk och får en speciell smak och doft, bästa liknelsen är ostkaraktär. Smaken är inte lika påtaglig som doften.
 
Användingsområde
Den här typen av honung gör sig bäst i flytande form och  passar utmärkt till matlagning, brödbak, glace, vinägrett, getost och andra smakrika ostar. När honungen börjar kristallisera, värm försiktigt i vattenbad så återgår den i flytande form.